COVID 19 – Preporuke za trenažni proces

Federalni štab civilne zaštite dozvolio je trenažne procese sportistima na području Federacije BiH, a Zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za sportsko-rekreativne aktivnosti i treninge.

Preporuke se odnose na individualnu rekreaciju (na otvorenom, u fitnes klubovima, teretanama), kao i na treninge profesinalnih sportista i amatera.

– Organizacija sportsko-rekreativnih aktivnosti i treninga moguća je samo u objektima u kojima su osigurani svi uvjeti propisani važećim propisima, te u skladu s preporukama vezanim za epidemiju COVID -19.

– Insistirati na provođenju pojačanih mjera higijene i sanitacije. Redovno čistiti prostorije sa standardnim deterdžentom, a potom dezinficirati, najmanje dva puta dnevno i nakon svakog prljanja. Predmete kao što su šteke, prekidači za svjetlo, rukohvati, ograde i sl., što češće dezinficirati u toku dana. Zajedničke prostorije kao što su svlačionice i toaleti dezinficirati što češće, u zavisnosti od broja korisnika.

– Osigurati provjetravanja prostorija vanjskim zrakom tokom radnog vremena, mehaničkom ili prirodnom ventilacijom. Povesti računa o ispravnosti i higijeni pogona za mehaničku ventilaciju/grijanje i klimatizaciju.

– Insistirati na čestom pranju i dezinfekciji ruku, kako uposlenika tako i korisnika/sportista. Na ulazima, i na više mjesta u objektu, u zavisnosti od površine prostora, postaviti sredstvo za dezinfekciju sa uputstvom za korištenje, tako da bude dostupno uposlenicima i korisnicima.

– Na ulazima postaviti dezo-barijere za dezinfekciju obuće i održavati ih redovno.

– Preporučuje se organizirati rad u dvije smjene, na način da između dvije smjene bude vremenski period u kome će se izvršiti temeljito čišćenje i dezinfekcija prostora.

– Sva individualna oprema za vježbanje se mora dezinficirati na početku radnog vremena i nakon korištenja svakog sportiste/rekreativca. Posebnu pažnju obratiti na rukohvate i druge površine koje se dodiruju prilikom upotrebe.

– Osigurati da se ne stvaraju gužve, te da se jasna uputstva o ograničenjima i mjerama postave na sva vidljiva mjesta.

– Ne preporučuje se korištenje tuševa u sklopu objekta.

– Strogo je zabranjeno pljuvanje prilikom treninga/vježbanja.

– Svi korisnici moraju imati vlastite boce za tekućinu koju koriste samo oni, kao i bilo kakve druge lične potrepštine.

– Preporučuje se održavanje treninga i rekreativnih aktivnosti na vanjskom prostoru.

– U zatvorenim prostorima preporučuje se osigurati što više površine po osobi, a najmanje 10-15m2.

– Udaljenost između osoba prilikom izvođenja individualnih vježbi ili vježbanja na spravama mora biti što veća, a najmanje 2 metra. Prilikom ostalih aktivnosti, također treba osigurati udaljenost od 2 metra.

– Preporučuje se da se treninzi i rekreativne aktivnosti organizuju samo po principu unaprijed zakazanih termina, i da se vodi evidencija o prisustvu osoba.

– Zbog kontrole broja korisnika preporučuje se da postoji odvojeni ulaz i izlaz gdje god je to moguće. Prilikom ulaska i izlaska mora se održavati fizička udaljenost od 1-2 metra.

– Ukoliko u sklopu objekta postoje ugostiteljski objekti, treba se pridržavati preporuka datih za ugostiteljske objekte.

– U zajedničkim prostorima onemogućiti nepotrebno zadržavanje.

– Preporučuje se da uposlenici/treneri nose zaštitne maske preko usta i nosa za vrijeme rada.

– Uposlenici koji razviju simptome kao što su kašalj, povišena tjelesna temperatura, bol u grlu, uputiti da ne dolaze na posao, nego da se obrate svom ljekaru.

– Prilikom zakazivanja termina korisnika/sportistu pitati da li je u zadnjih par dana imao simptome COVID -19 (kašalj, povišena tjelesna temperatura, bol u grlu). Osobama koje imaju ove simptome ne dopustiti pristup.

Apalejuemo na naše članove da se obavezno pridržavaju izrečenih preporuka.

KS ZDK

Referral to any private specialist in Australia can be provided except referral to public hospital and referral for termination of pregnancy. vgrmalaysia A medical certificate can be provided if you are unfit for study or work but we are unable to back-date it.